לחץ וחרדה

מצבי לחץ ,פחד וחרדה הינם מצבים טבעיים כל עוד מדובר במצב חולף ולא כרוני אשר אינו פוגם באיכות החיים. כאשר התסמינים של הלחץ והחרדה אינם עוזבים והם תוקפים אותנו בתדירות הולכת וגוברת, הרי שמומלץ לגשת לטיפול פסיכולוגי.

מהי חרדה

כולנו חווים פחדים בחיי היום יום. אך מה ההבדל בין פחד לחרדה? האם זו אותה תופעה? לתחושות חרדה ופחד קיימים תסמינים גופניים דומים אך ההבדל ביניהם הוא בגירוי היוצר אותם.
פחד מתעורר עקב אירוע מוחשי (למשל- שמיעת אזעקה) שנתפס כמאיים מיידית ומביא אותנו לפעול כדי להימנע או להקטין את הסכנה האמיתית במנגנון של fight or flight (הילחם או ברח).

חרדה מתעוררת כתוצאה מגירוי מעורפל ולא ספציפי (למשל- פחד ממחלות שתבאנה) והנתפס כמהווה סכנה עתידית העלולה להתרחש, סכנה שנתפסת כבלתי ניתנת לשליטה או שלא ניתן להימנע ממנה ולפיכך מותירה את האדם חסר אונים ומשותק.

תופעות גופניות ורגשיות של חרדה

תופעות גופניות-תנועות מעיים מהירות, צורך דחוף להטיל שתן, טשטוש ראייה, סחרחורת או חולשה, דפיקות לב חזקות ומהירות, בחילה, כאבים בחזה, קוצר נשימה, כאבי בטן או כאב ראש, עליה בלחץ הדם וקצב הלב, הזעה מוגברת.

תופעות רגשיות-אי שקט, מתח, מחשבות של פחד ודאגה חוזרות ונשנות, חוסר ביטחון, צורך להיתלות באחרים או באמצעי בטיחות כלשהם.

במצב החרדה הנפש מגיבה בהקצנה לא מותאמת וברמות גבוהות שלה גורמת החרדה להימנעות ממצבים שונים הנתפסים כ"מאיימים".

סיבות ללחץ וחרדה

סיבות ללחץ וחרדה נובעות גורמים רבים. אנו חיים בתקופה בה קצב החיים המהיר דורש מאיתנו להתמודד עם אירועים רבים ולעתים אף במצבי קיצון. מצב כלכלי, מתח ביטחוני, שינוי בסטטוס כמו חתונה, הורות, מבחנים, עבודה חדשה, מקום מגורים חדש, וכדומה, עלולים לגרום לנו ללחץ ולחרדה.
החרדה יכולה לתקוף גם בעקבות התגברות עצם המחשבה על אותו מצב או דברים שנחשבים למפחידים. ישנם מצבי חרדה ספונטניים התוקפים ללא כל אזהרה מוקדמת, וישנם מצבי חרדה הנבנים באופן הדרגתי בתגובה למפגש עם מושא החרדה. בחלק מהמצבים הופכת החרדה לתופעה מעיקה וקיצונית שפוגעת באיכות החיים.

באמצעות טיפול תוכל לאבחן את החרדה ולהבין את עוצמתה, לקבל טיפול מקצועי בליווי תמיכה נפשית וארגז כלים שימושיים שיעזרו לך להחזיר את השלווה והרוגע לחייך.

  דילוג לתוכן